O lume Safe from Harm

DE CE?

Într-o lume plină de provocări, cercetășia își propune să le ofere copiilor și tinerilor un mediu sigur în care să se poată dezvolta astfel încât să se simtă apreciați, ascultați, respectați, iubiți. Să-i ajute să caute valori. Să fie sfătuiți în luarea deciziilor (cu discreție și respectandu-se libertatea de alegere) și să fie încurajați. Cercetașii învață să își asume greșelile, dar se așteaptă să fie respectați atunci când fac acest lucru. Apreciază sinceritatea, adevărul, prietenia și discreția. Sunt foarte bucuroși și mândri să li se dea responsabilități, deci, să li se acorde încredere.

DE CE NOI?

 

Salutul cercetășesc ne reamintește, de fiecare dată, de angajamentul pe care mișcarea cercetășească și l-a asumat: ,,cel mare îl protejează pe cel mic”, în aventura noastră de a lăsa lumea mai bună decât am găsit-o. De peste 100 de ani, succesul cercetășiei se bazează pe faptul că și-a asumat responsabilitatea de a oferi un mediu sigur, pozitiv și favorabil incluziunii copiilor și tinerilor, pentru a sprijini dezvoltarea acestora.

Organizația Națională Cercetașii României este hotărâtă să creeze şi  să menţină un mediu de îngrijire şi de protecţie care să-i promoveze valorile centrale şi care să prevină  problema abuzului şi exploatării copilului și tânărului. Se fac eforturi constante pentru dezvoltarea unor mecanisme de conştientizare, de prevenire, de încurajare a raportării şi  de uşurare a procedurilor de răspuns în cazurile de abuz. 

CUM?

 

Evident că un cavaler într-o armură strălucitoare, cu o sabie magică și un cal alb în fruntea unei armate ar fi imaginea la care v-ați putea gândi, dar nu aceasta ar fi soluția.  

În octombrie 2019, a fost lansat la nivel european proiectul „Safe from Harm in Scouting”, cu scopul de a dezvolta și revizui politicile naționale de protecție și protecție a copiilor și tinerilor, aliniindu-le la standardele europene în domeniu.

Politica ,,Safe from Harm” a ONCR este realizată de către echipa națională SfH ca parte a acestui proiect și cuprinde un set de principii, de reguli și de acțiuni menite să se asigure că fiecare persoană implicată în Cercetășie este responsabilă și angajată să protejeze copiii și tinerii din interiorul sau din afara Mișcării, astfel încât toată lumea să se poată simți în siguranță, în orice moment. În spatele, în fața și în mijlocul acestui proiect se află un grup inimos, echipa de proiect, formată din Carmen Pauleti, Alexandra Roșioară, Alexandra Ilieș, Roxana Craciun, Mihai (Tami) Tudosie, Laura Munteanu și Carmen Ciobanu. 

CE ÎNSEAMNĂ Safe From Harm?

 

Mai întâi ar trebui să înțelegem ce înseamnă ,,harm”, adică la ce poate să se refere abuzul. Acesta poate să apară în foarte multe forme și se poate manifesta fizic, psihologic, emoțional sau verbal, uneori fiind greu de identificat. De exemplu, să râzi și să faci, în mod repetat și intenționat, glume proaste despre cineva, poate fi o formă de abuz verbal și emoțional (bullying), dacă persoana respectivă este pusă în situația în care simte că își pierde încrederea în sine și e umilită. 

Abuzurile și violența pot apărea în orice moment și este important să știm să le identificăm și, mai ales, să știm care sunt pașii care pot fi făcuți pentru a preveni apariția lor.

De aceea avem nevoie de politica ,,Safe from Harm”! Ca să ne asigurăm că putem reduce la minimum incidența cazurile de abuz de orice tip în cadrul activităților, dar și pentru a stabili și implementa proceduri clare ce trebuie aplicate în cazul în care există o suspiciune de abuz.

 Însumând o serie de metode de prevenire a cazurilor de violență și de intervenție la cazurile suspecte de violență sau abuz, politica realizată poate servi drept ghid pentru gestionarea activităților zilnice, conținând și un cod de conduită, care urmează să fie semnat de toți colaboratorii Organizației Naționale Cercetașii României.

Cum facem lucrurile să se întâmple?

 

Fără baghetă magică și joben fermecat, propunem câteva ,,arme” care nu sunt deloc secrete, pe care le vor avea la dispoziție toate centrele locale și toți membrii organizației. 

  1. Materiale de instruire care să fie lansate prin sesiuni de training Safe from Harm;

  1. Programe de e-learning care să între în parcursul obligatoriu de instruire pentru toți liderii și voluntarii adulți;

  1. Înființare a poziției de persoană însărcinată cu protecția copilului – atât la nivel local, cât și la nivel național, și trasarea modului de organizare a acestei rețele de persoane;

  1. Mini-ghiduri intuitive, pe categorii de vârstă, cu informațiile esențiale pentru situații de suspiciune (LA CINE apelez? CÂND?  PE CE CANALE? La ce MĂSURI să mă aștept? )

  2. Echipa Listening Ear (Urechea care Ascultă): Listening Ear  reprezintă ,,ochii, urechile, picioarele ce deschid ușile programului  pentru protecția copilului/tânărului și adultului. Echipa este prezentă să asculte. Ea este antrenată să recunoască problemele semnificative care cer mai multă expertiză, fiind formată din lideri adulți care arată compasiune și înțeleg nevoia cuiva de a fi ascultat.” Echipa este prezentă acolo unde oamenii au oportunitatea să-și exprime atât nevoile, cât și îngrijorările, la evenimente, să fie la dispoziția centrelor locale sau a liderilor etc.). Sarcina echipei Listening Ear  este aceea de a determina, acolo unde situația o cere, dacă este nevoie de intervenția unor persoane pregătite în domeniu și de a transmite această nevoie structurilor competente din organizație. Poate că nu întotdeauna, cineva cu probleme se va adresa cuiva din echipa. Acela va vorbi cu o persoană în care are încredere, pe care o cunoaște. Aceasta, însă, poate cere sprijinul ,,Urechii”, prin diverse canale (e-mail, mesaje diverse,  o căsuță poștală pentru mesaje fizice, un telefon etc) Echipa va ști să asculte și să vadă ce e de făcut.

CARE E INGREDIENTUL SECRET?

 

Evident că lucrurile nu se vor întâmpla peste noapte și nici de la sine. E nevoie de câteva ingrediente secrete, care se dezvoltă greu, cu efort constant și cu perseverență: ÎNCREDEREA, COMUNICAREA și TRANSPARENȚA. 

Trebuie să cultivăm și să încurajăm, în organizație, începând de la nivelul centrelor locale, în fiecare cercetaș, ÎNCREDEREA că poate SĂ VORBEASCĂ deschis cu cineva din centrul său local, despre orice problemă care îl deranjează și CONVINGEREA că problema sa e luată în serios cu empatie și înțelepciune și rezolvată. 

Nu orice lucru care te scoate din zona de confort e abuziv. Trebuie să-i responsabilizăm pe copiii și pe tinerii cu care lucrăm astfel încât să înțeleagă faptul că fiecare om are limitele lui, că acest lucru trebuie respectat fără discriminare, căutând, în schimb, să-i încurajăm să-și  îmbunătățească abilitățile, să-și înfrunte fricile și să își evidențieze punctele forțe. Recunoașterea dreptului la intimitate, la susținerea propriei păreri, încurajarea diversității și conștientizarea faptului că fiecare om se dezvoltă în ritm propriu sunt principii a căror interiorizare contribuie la responsabilizarea copiilor și a tinerilor astfel încât să nu mai tolereze abuzuri nici asupra lor și nici asupra altora, nici în prezent, nici în viitor.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *